terapii tintite 2

Terapii țintite

Ce poate să făcă singură chimioterapia nu i-a mulțumit pe oamenii de știință care au căutat și au găsit metode mai precise de a ataca direct celulele canceroase. Astfel, acțiunea împotriva lor poate fi mai puternică, iar numărul celulelor sănătoase care au de suferit în întregul proces este mult redus.

Așa s-au născut terapiile țintite – un nou tip de tratament în cancer care folosește medicamente sau substanțe care identifică mai bine și apoi atacă celulele bolnave cu urmări minore pentru cele neafectate de maladie.

Practic, cercetătorii au vrut să cunoască mult mai bine celulele canceroase – ce anume le face să crească și să se extindă, ce au diferit față de celulele normale – că le poată învinge apoi cu niște arme mult mai precise. Chimioterapicele alterează structura ADN-ului celular și, în final, celula moare. Medicamentele folosite în terapiile țintite funcționează altfel: țintesc defectele genetice care au creat proteinele defecte ce îi spun celulei să se dividă. Ele nu distrug celula, ci o repară, în așa fel încât aceasta să nu se mai dividă necontrolat.

Celulele canceroase au, de obicei, numeroase modificări în genele lor – în structura ADN. Aceste gene modificate pot determina celula să producă în cantitate mare o anumită proteină, care, la rândul ei, duce la creșterea rapidă a celului și la o diviziune în ritm alert. Terapiile țintite încearcă să afle ce schimbări au transformat celulele în celule canceroase și să le trateze exact pe ele, nu toate celulele bolnave laolaltă cu cele sănătoase. Munca este însă titanică – sunt 100 de tipuri de cancer și chiar și același tip dezvoltat de persoane diferite nu produce schimbări celulare identice. În genomul uman sunt 138 de gene care pot determina cancer dacă structura lor este modificată. Deși există o corespondență între tipul histologic de cancer și anumite mutații genetice, în peste 50% dintre cancere pacienții dezvoltă pe lângă mutațiile pe care clinicianul le poate estima, alte mutații care, în mod normal, nu sunt caracteristice unui tip histologic de cancer. În cancerul mamar, spre exemplu, pot fi identifcate mutații în cazul a 14 gene. În cancerul de colon sunt 8 gene care pot suferi mutații. De cele mai multe ori un pacient are combinații de mai multe mutații. De aceea este nevoie de teste speciale pentru identificarea mutațiilor genetice pentru fiecare caz în parte, iar în funcție de rezultate sunt alese cele mai bune terapii țintite. Unele vor ataca doar o anumită proteină, altele vor distruge mai multe, altele doar vor crește rezistența organismului în lupta cu celulele canceroase.

Opțiunea terapiilor țintite este disponibilă și în România prin ONCOMPASS – cel mai avansat sistem informațional la nivel mondial, de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate țintite bazate pe identificarea mutațiilor genetice din cancer.

Ce face concret ONCOMPASS – vine cu un diagnostic complex obținut prin efectuarea testelor moleculare. Pacientul nu pierde zile, săptămâni, poate luni importante cu un tratament mai puțin precis, ci află rapid cu mutații genetice a suferit la nivel celular și ce soluții de tratament există în acel moment în lume pentru cazul său. Omul va obține informații referitoare la posibilitățile de tratament țintite disponibile la nivel mondial, află dacă tratamentul potențial este un medicament aflat deja pe piață sau unul în fază de cercetare clinică. Iar lucrurile nu se opresc aici: specialiștii ONCOMPASS îi pot ajuta pe pacienți – inclusiv pe cei din România – să participe la acele studii clinice, dacă aceea este soluția pentru ei. Există peste 30 de medicamente țintite ce pot fi recomandate de medicii specialiști oncologi pacienților care suferă de cancer și alte peste 200 în studii.

Elaborat de compania Oncompass Medicine GmBh, cel mai complex centru de diagnostic și informare moleculară din Europa, Oncompass detectează și analizează 58 de gene, cele mai relevante din punct de vedere clinic și pentru care există corespondență la nivel de terapii țintite, dintr-un total de 138 de gene driver care sunt detectabile la ora actuală și care intervin în apariția cancerului.

Puteți afla mai multe despre opțiunea ONCOMPASS pe www.oncompass.ro

Leave a Comment