radioterapie

Radioterapia

După cum îi spune și numele, această opțiune de tratament în cancer, presupune folosirea radiațiilor pentru distrugerea celulelor modificate de maladie.

Practic, cu ajutorul unor echipamente medicale speciale, doze mai mari sau mai mici de radiații sunt folosite să distrugă celulele canceroase. Astfel, le împiedică să se înmulțească și să formeze tumori.

Radiațiile pot afecta și celulele sănătoase care sunt în jurul celor modificate de cancer, dar cele normale se pot reface, pe când cele bolnave nu mai au această putere după radioterapie. Spre deosebire de chimioterapie, radioterapia nu afectează întregul organism, ci acționează doar în zona în care există celulele canceroase, deci tratează doar tumoarea. Este soluția recomandată în special dacă maladia nu s-a răspândit și afectează un singur organ/o singură zonă.

Putem vorbi despre radioterapie internă sau externă. Cea din urmă, seamănă cu orice radiografie, este lipsită de durere și durează câteva minute. Cea internă presupune ca materialul radioactiv să fie plasat în interiorul corpului cât mai aproape de tumoare – poate fi plasat într-un tub subțire, un ac, o capsulă etc. Întreaga procedură are loc în sala de operație, sub anestezie, iar perioada în care implantul va fi păstrat este decisă de medic în funcție de caz. Unele pot fi păstrate câteva luni sau săptămâni, altele pot fi scoase după câteva ore.

Efecte adverse

Pentru că nu acționează la nivelul întregului organism, cum face chimioterapia, radioterapia are efecte adverse mult mai blânde, dacă le putem spune așa. Unii pacienți nu simt niciun efect advers, alții se plâng de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau de modificări la nivelul pielii – se poate înroși, umfla, înnegri etc. Alte efecte adverse pot apărea în funcție de zona care este supusă radiațiilor – dacă vorbim despre zona capului, atunci cel mai probabil se va produce și căderea părului, dacă se acționează în zona pieptului, poate apărea o tusă deranjantă sau o durere. Discutați pe larg cu medicul despre toate efectele adverse de care v-ați putea lovi după radioterapie sau în timpul ei.

După radioterapie

Ca și în cazul intervenției chirurgicale, și în cel al radioterapiei, trebuie să vă asigurați că medicul vă răspunde la întrebări-cheie, și, dincolo de cele privind efectele adverse și șansele de reușită, sunt la fel de importante și cele privind conduita post-tratament. Trebuie să vă asigurați că primiți toate informațiile despre testele pe care va trebui să le faceți în continuare, despre o anumită dietă pe care ar fi bine să o urmați, despre următoarele programări, dar și despre ce simptome ar trebui să vă îngrijoreze și să vă facă să vă sunați doctorul.

sursa foto: Shutterstock

Leave a Comment