mituri cancer

Mituri și controverse

Toată lumea pare să se priceapă la tratarea sau la prevenirea cancerului de când cel mai cunoscut și mai des consultat “doctor” online, “Doctor” Google a intrat în viețile noastre. Există informații serioase și de mare ajutor pe internet, așa cum există și unele complet false și periculoase. Vă prezentăm celor mai des pomenite mituri despre cancer, selectate și demontate de specialiștii de la Institutul Național de cancer din SUA.

  1. Diagnosticul de cancer este egal cu o condamnare la moarte

Depistate la timp, multe dintre tipurile de cancer au în zilele noastre rate mari de supraviețuire. Din păcate, România este una dintre țările în care depistarea cancerelor se face în stadii destul de avansate. Controlul regulat trebuie să fie sfânt. Americanii, de exemplu, raportează rate de supraviețuire de 5 ani mai mari de 90% pentru anumite forme de cancer, precum cel de sân, de prostată ori de tiroidă. Iar dacă fac o medie a ratei de supraviețuire de peste 5 ani la toate cazurile de cancer, ajung la 66%.

  1. Este cancerul contagios?

În general, nu. Nu este o boală contagioasă care să se transmită de la o persoană la alta – singura situație în care se poate întâmpla asta este cea a unui transplant de organe sau de țesut, dacă donatorul a avut cancer în trecut. Chiar și în acest caz riscul este destul de mic – cam 2 cazuri de cancer la 10.000 de transplanturi de organe. Firește, medicii evită asemenea operații cu pacienți care au suferit de cancer.

Dacă tot vorbim despre contagiozitatea cancerului, să nu facem confuzie între transmiterea anumitor virusuri care îl pot provoca – HPV-ul este un exemplu – sau anumitor bacterii – cum este Helicobacter pylori – și cancerul în sine.

  1. Poate intervenția chirurgicală sau biopsia tumorii să ducă la răspândirea cancerului în corp?

Riscul ca acest lucru să se întâmple este extrem de mic. Chirurgii urmează proceduri standard și folosesc metode speciale ca să împiedice acest lucru. De exemplu, dacă trebuie să îndepărteze țesut din mai mult de o zonă a corpului, vor folosi instrumente diferite pentru zone diferite. Există însă o descărcare de celule tumorale în circulația sangvină în postoperator. Aceste celule însă nu sunt punct de plecare al metastazelor, cum uneori se consideră. Numărul lor scade treptat la 2 săptămâni după intervenția chirurgicală. Orice pacient care este diagnosticat cu neoplasm și uneori și oamenii sănătosi au un număr de celule tumorale circulante în sânge. Importantă este însă evoluția acestui număr de celule tumorale circulante, atât după tratament, cât și în perioada de boală stabilă. Acum poți afla dacă numărul de celule tumorale circulante este îngrijorător sau nu prin testul Maintrac.

  1. Dacă cineva din familia mea are cancer, voi face și eu?

Nu neapărat. Cancerul este cauzat de modificările periculoase în celule, în gene, până la urmă, căci vorbim despre ADN. Statisticile ne spun că între 5 și 10 % din totalul cazurilor de cancer sunt moștenite de la părinți. Restul – de 90-95% sunt cancere provocate de mutații ce au loc de-a lungul vieții ca rezultat al îmbătrânirii, al expunerii la anumiți factori de mediu – vezi fumul de țigară sau radiații.

  1. Dacă nimeni din familia mea nu a avut vreodată cancer, sunt ferit?

Din păcate, nu. Potrivit celor mai noi statistici, aproximativ 40% dintre femei și bărbați vor fi diagnosticați cu cancer la un moment dat de-a lungul vieții. Cum spuneam, mare parte dintre cazurile de cancer sunt cauzate de modificări genetice care apar ca urma a îmbătrânirii, a expunerii la anumiți factori de mediu etc. Alți factori, cum ar fi ce și câte alimente consumăm, dacă facem sau nu sport, pot să influențeze și ei riscul de a suferi de cancer.

  1. Atitudinea mea – pozitivă sau negativă – îmi poate determina riscul de a face cancer sau îmi poate influența vindecarea după diagnostic?

Oamenii de știință spun că până în acest moment nu există nicio dovadă convingătoare care să lege clar atitudinea unei persoane de riscul de a dezvolta cancer sau de a murit din cauza acestei maladii. Dacă suferi de cancer este normal să te simți trist, furios și descurajat uneori și pozitiv alteori. Cei optimiști au șanse mai mari să rămână sociabili și activi, iar activitatea fizică și sprijinul emoțional îi pot ajuta să treacă mai bine peste această încercare.

sursa foto: ©Shutterstock

Leave a Comment