terapii tintite 2

Medicină alternativă

Pentru că diagnosticul de cancer este atât de greu de dus, iar punctul în care se află acum medicina clasică este deseori criticat și considerat insuficient, o întreagă industrie alternativă s-a dezvoltat. Auzim vorbindu-se despre diete salvatoare, despre acupunctura miraculoasă, despre leacuri chinezești, vraci vestiți, veninuri folosite pe post de medicamente și câte și mai câte. Unele dintre aceste alternative sunt inofensive și chiar le pot fi de folosi bolnavilor de cancer, altele sunt periculoase și îi fac pe pacienți să irosească puținul și prețiosul timp pe care îl au la dispoziție să învingă boala.

Decizia de a alege o metodă de tratament sau alta îi aparține numai și numai pacientului și este luată, de obicei, după nopți întregi de nesomn și căutări. Medicina clasică nu validează metodele alternative și, deseori, le consideră risipitoare de timp crucial. În același timp, cei de pe baricada medicinei alternative vorbesc despre chinurile și eșecurile chimioterapiei, de pildă. Exemple de bine sau de rău vin din ambele părți – faimosul caz al genialului Steve Jobs care s-a stins la 56 de ani după ce a ales să înfrunte cancerul pancreatic cu arme naturiste – dietă cu sucuri, acupunctură, sfaturi primite de la naturopați și urmate cu sfințenie – în condițiile în care medicii au spus că avea un caz care putea fi tratat. De cealaltă parte, vieți sfârșite devreme, deși a fost respectat tratamentul ca la cartea de medicină. De asemenea, sunt și cazuri de succes anunțate de ambele tabere.

Nu vă facem nicio recomandare spre o metodă sau alta de tratament – nu ar fi absolut deloc corect, este o hotărâre care vă aparține întru totul. Dar vă putem da câteva sfaturi care v-ar putea fi de folos în aceste momente:

  • nu luați o astfel de decizie majoră fără să fiți extrem de bine informați. Răsfoiți studii medicale care susțin tratamentele clasice, ascultați și citiți cât de multe povești asemănătoare puteți, discutați cu specialiști în care aveți încredere, cereți exemple și răspunsuri la cele mai absurde întrebări.
  • explorați ideea căii de mijloc – nu vă oprește nimeni să vă operați, dar să vă și schimbați modul de alimentație, de exemplu. Sau să mergeți la acupunctură, dar să vă țineți și de schema de tratament. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de sigură este folosirea în paralel a diverselor tipuri de tratament.
  • fiți cu mare băgare de seamă la tot felul de vraci care vor vrea să vă vândă așa-zisă sănătate cu prețul unor salarii considerabile. Exemplele de pacienți păcăliți sunt nenumărate. Cereți informații despre ce conțin pilulele care vi se vând, rămâneți suspicioși la orice produs prezentat despre vindecător de cancer – din nefericire, nu există deocamdată așa ceva, iar cine vă spune contrariul vă păcălește.
  • niciodată, dar absolut niciodată nu urmați astfel de tratamente alternative în același timp cu terapii clasice fără să vă informați doctorul. Interacțiunile între substanțe pot fi dintre cele mai nebănuite și periculoase, se pot anula una pe alta sau, mai rău, pot duce la efecte adverse
  • dacă vă puteți baza pe o metodă dovedită științific care vă poate spune dacă un anume tratament funcționează sau nu, faceți-o! Germanii au inventat, de pildă, testul Maintrac, disponibil și în România, care poate măsura regulat numărul de celule tumorale circulante din sânge și poate spune dacă scade sau crește cu un anumit tratament – pe scurt, poate spune dacă sunteți pe drumul cel bun. Și dacă ați optat pentru metode naturiste, și dacă urmați chimioterapia, aveți această posibilitate de a controla în permanență dacă ce faceți, faceți bine. Detalii și pe testulmaintrac.ro

sursa foto: Shutterstock

Leave a Comment