ingrijire cancer

Îngrijiri paliative

Acestea le sunt dedicate bolnavilor de cancer și sunt menite să îi facă să sufere mai puțin și să le facă mai bună calitatea vieții, fără să contribuie la vindecarea propriu-zisă a bolii. Practic, îngrijirile paliative vin în completarea tratamentelor și își propun să îi ajute pe cei diagnosticați să treacă mai bine peste tot ceea ce li se întâmplă.

Cei responsabili de îngrijile paliative – pot fi chiar oncologii sau asistente ori medici specializați – vor urmări, de pildă, reducerea efectelor adverse și, de asemenea, vor sprijini pacientul pe partea emoțională și spirituală. Toate îngrijirile paliative tratează simptomele, nu boala propriu-zisă, iar scopul lor este să asigure o calitate a vieții mai bună pentru bolnav și pentru familia acestuia.

Zeci de ani, îngrijirile paliative au fost privite ca o parte nu extrem de importantă a tratamentului împotriva cancerului și chiar erau considerate o soluție când nimic nu mai funcționa – nici cele mai agresive scheme – iar bolnavul avea nevoie de consolare. Acum, în spitalele din străinătate, îngrijirile paliative încep să câștige un loc tot mai important încă de la diagnosticare.

Au ajutat la această repoziționare a acestui tip de îngrijiri și studiile făcute pe pacienți, studii care au demonstrat ce rol important au jucat soluțiile paliative – bolnavii care au beneficiat de ele au fost externați mai repede și au prezentat mai puține riscuri de re-internare, sau au avut mai puține efecte adverse și nicidecum la fel de puternice ca cei care nu au primit îngrijiri paliative: durerile au fost parcă mai suportabile, depresia mai scăzută, greața nu atât de puternică etc. Îngrijile paliative pot crește inclusiv șansele de supraviețuire dă de înțeles un studiu făcut în 2010 pe pacienți cu cancer la plămâni – cei care au primit și aceste îngrijiri au trăit cu aproape 3 luni mai mult.

 

sursa foto: © Shutterstock

Leave a Comment