depresie cancer

Efecte adverse

Povara acestui diagnostic este foarte greu de dus și, de cele mai multe ori, ea cuprinde și efectele adverse ale tratamentelor, efecte care pot face lupta mai dificilă. Urmările pot fi psihice – și despre acestea vorbim pe larg în secțiunea DEPRESIE ȘI ANXIETATE – și pot fi fizice. Printre efectele adverse cel mai des întâlnite în tratamentul cancerului se numără:

  • greața și voma – aproximativ 7-8 persoane din 10 tratate pentru cancer se confruntă cu episoade de greață și vomă. Pot fi declanșate de chimioterapie, de radioterapie, de cancerul în sine dacă este localizat în creier sau afectează creierul, de anumite medicamente, de anxietate, de infecții, de un raport dezechilibrat al mineralelor și sărurilor în sânge etc. Există pastile împotriva acestui efect advers pe care trebuie să îl discutați cu medicul dumnevoastră – anumite medicamente pe care le primiți împotriva cancerului pot fi eliminate în aceste episoade, așa că este nevoie să vă țineți mereu la curent doctorul.
  • starea de oboseală – statisticile ne spun că între 40 și 100% dintre cei care urmează un tratament pentru cancer se simt obosiți, dacă nu chiar epuizați. Tocmai de aceea este considerat cel mai des întâlnit efect advers. Este greu, dar trebuie să vă mobilizați să vă luptați și cu asta – exercițiile fizice pot ajuta, evitarea stresului, angajarea în activități care să vă distragă atenția – atât cât e posibil – de la boală, o dietă adecvată stabilită cu ajutorul unui nutriționist care să se asigure că vă este asigurat nivelul de energie.
  • anemia – suferim de ea atunci când avem un număr mai mic decât cel normal de globule roșii în sânge. Rolul globulelor roșii este de a transporta oxigenul în întregul corp, iar un număr redus al lor ne poate face să ne simțim slăbiți, obosiți. În cancer, anemia poate fi dată de radioterapie sau chimioterapie, de cancerul în sine, de pierderile de sânge, de anumite vitamine și minerale care lipsesc din dieta pacientului, de probleme majore la anumite organe (inimă, plămâni, rinichi, ficat) etc. Putem trata anemia prin schimbări în dietă, prin medicație sau prin transfuzii.
  • infecțiile – acestea sunt provocate de germeni – bacterii, virusuri, microbi – care ajung în organism, se înmulțesc și duc la îmbolnăvire. În cazul unui bolnav de cancer, riscul de infecții este mai mare. Simplul diagnostic poate predispune la infecție, dar și anumite tratamente – operația, chimioterapia etc. Se impune, așadar, o discuție cu medicul despre cât de mare este riscul apariții unor infecții în cazul dumneavoastră și ce este de făcut pentru a-l reduce.
  • durerile – de multe ori, cancerul în sine provoacă dureri, dar acestea pot apărea și pe timpul tratamentelor sau testelor care se fac pentru diagnosticare. Cele mai grave cazuri din punct de vedere al durerii sunt cele în care tumorile apasă pe oase, pe nervi sau pe organe. Cum e firesc, durerile cresc pe măsură ce stadiul cancerului avansează. Există tipuri de medicamente pe care doctorul vi le poate recomanda împotriva durerii și care, luate conform indicațiilor, nu vor provoca dependență. Sunt, de asemenea, multe alte metode de control al durerii – hipnoterapie, muzicoterapie, acupunctură etc.

 

sursa foto: ©Shutterstock

Leave a Comment