dieta cancer

Dieta în cancer

Pentru pacienții care suferă de această maladie, sfaturile privind dieta sunt extrem de importante atunci când urmează să treacă printr-o operație, când fac radioterapie sau chimioterapie. Efectele adverse, despre care puteți citi mai multe AICI, le pot afecta serios apetitul, iar sfaturile medicului trebuie urmate întocmai, ca să nu apară alte probleme. De asemenea, există și alimente care trebuie evitate pentru că pot interacționa cu anumite substanțe folosite în tratamente. Cereți toate informațiile de la doctorului dumneavoastră pe aceste teme – el este cel mai în măsură să vă facă recomandări de dietă în funcție de cazul dumneavoastră care nu seamănă cu altele și pentru care nu trebuie să acceptați sfaturi de la persoane care nu sunt specialiste.

Se vorbește extrem de mult despre legăturile dintre alimentație și cancer, apar an de an și noi studii care anunță descoperiri în domeniu, la fel cum apar și nenumărate informații departe de adevăr.

Noi credem că suntem și ceea ce mâncăm, așa că îmbrățișăm ideea unui rol important al hranei atât în prevenția apariției cancerului, cât și în lupta cu el.

Iată o listă cu alimentele (sau substanțele din ele) care au puteri anticancerigene, dovedite în cercetări, sau despre care se crede că ar avea. Veți vedea că studiile sunt la început și ne putem baza pe extrem de puține certitudini.

Broccoli – mai multe studii îl laudă pentru anumite substanțe chimice din compoziția sa capabile să reducă riscul de cancer, în special cancer de colon. De fapt, întreaga familie a cruciferelor, din care face parte și broccoliul – plus varza de Bruxelles, conopida etc – este considerată protectoare de cancer. Un studiu a asociat consumul de crucifere cu un risc scăzut de cancer la vezică, dar altul similar, care voia să vadă dacă există același beneficiu și în cancerelor specifice fumătorilor, nu au descoperit asemenea dovezi.

Usturoiul – el este în centrul mai multor cercetări care încearcă să-i stabilească puterea de a reduce riscul de cancer. O serie de studii au anunțat deja că cei care îl consumă sunt mai feriți, de pildă, de cancerul de stomac, de prostată, cancerul bucar, de rinichi sau de colon. Efectul lui benefic în cazul cancerelor de sân, de vezică, de ovare sau de plămâni este neclar. Studiile făcute strict pe suplimentele naturale care conțin usturoi au dovedit că aceste nu sunt eficiente. Cercetările realizate pe animale sugerează că usturoiul ar putea încetini creșterea tumorilor. Rezultatele sunt încurajatoare, dar oamenii de știință vor răspunsuri mai clare.

Strugurii – cercetătorii se concretează și pe aceste fructe, la studiile de laborator. Ca și în cazul usturoiului, anumite cercetări susțin deja teoria potrivit căreia strugurii joacă un rol împotriva cancerului. Studiile făcute până acum pe animale sugerează că extractul din sâmburi de struguri poate combate cancerul de prostată, de colon și de sân. Un studiu de laborator a descoperit, de asemenea, că acest extract pare să facă un anume medicament folosit în chimioterapie mai eficient în lupta cu celulele canceroase de la nivel mamar. Și, firește, să nu uităm de miraculosul resveratrol conținut de struguri, care – tot studiile de laborator și cele pe animale o spun – ar preveni cancerul și bolile cardiovasculare. Așteptăm cu toții rezultate cu adevărat de neclintit de la oamenii de știință.

Licopenul – probabil că v-ați dus deja cu gândul la roșii, dar acest antioxidant carotenoid poate fi găsit și în alte fructe și legume pe care le colorează în roșu, galben sau portocaliu. Anumite studii spun că oamenii care mănâncă multe roșii prezintă riscuri mai mici de a suferi de anumite tipuri de cancer, în special de prostată, de plămâni și de stomac. Totuși, nu toate studiile au ajuns la aceeași concluzie. De exemplu, cele făcute pe bărbați care deja sufereau de cancer de prostată au avut rezultate destul de amestecate, dar, în general, nu au demonstrat niciun efect benefic. Mai este nevoie de cercetări ca să știm cu certitudine ce rol exact are licopenul în prevenirea sau tratarea cancerului.

Acizii grași omega-3 – cei pe care îi găsim în felurite nuci și în pește. Câteva cercetări făcute pe animale au descoperit că uleiurile de pește bogate în acizi omega-3 ar suprima formarea și dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Aceleași studii repetate pe oameni au avut rezultate contradictorii. O reanaliză a 40 de ani de cercetări sugerează că suplimentele cu omega-3 nu reduc riscul de cancer. Un alt studiul de amploare care a urmărit 34.000 de femei din 1980 până în 1998 susține că acizii grași omega-3 nu reduc riscul de cancer de colon, dar îi pot încetini evoluția. Vor urma alte cercetări, căci experții nu le consideră concludente.

Fructele de noni – imposibil să nu fi auzit de sucul de noni și miracolele de care ar fi responsabil în privința cancerului. Fructului de noni, care crește prin Tahiti, alte insule ale Pacificului, Asia sau Australia, i s-a dus vestea că poate preveni sau trata cancerul – printre multe alte maladii. Deși studiile de laborator și cele pe animale au arătat unele efecte pozitive, cercetările pe oameni sunt abia la început. Le așteptăm cu mare interes concluziile.

Despre ce alimente ar fi bine să evitați ca să preveniți cancerul, puteți citi în secțiunea SFATURI PREVENȚIE.

sursa foto: ©Shutterstock

Leave a Comment