anxietate

Depresia și anxietatea

Frică. Supărare. Furie. Deprimare. Anxietate. Le veți simți pe toate după ce veți afla diagnosticul și este perfect normal să fie așa. Veți avea senzația că pierdeți controlul, va trebui să luați decizii cruciale – ce tratament să urmați, în grija cărui doctor să vă încredințați cazul, veți fi bombardat cu informații copleșitoare – uneori exagerate și prăpăstioase, va trebui să acceptați schimbările pe care boala le aduce în viața dumneavoastră – efecte adverse care vă transformă înfățișarea, operații care vă pot lăsa fără anumite părți ale corpului, veți fi nevoit să luptați cu teama de moarte. Iar lângă dumneavoastră vor sta oameni dragi copleșiți și ei de sentimente dintre cele mai răscolitoare: furie că tocmai cineva apropiat lor s-a îmbolnăvit, neputință că nu pot muta munții din loc așa cum ar vrea din toată inima, stres pentru că le vor face pe toate singuri. Cancerul aduce o furtună emoțională în viețile tuturor și este important să acceptați asta, dar la fel de important este să știți că există soluții.

Cifrele ne spun că 1 din 4 oameni diagnosticați cu cancer va fi diagnosticat și cu depresie din cauza maladiei. Cum se manifestă? Pacientul este mereu trist, nu mai simte speranță, nu mai vrea să audă de activități care îi umpleau ziua până la primirea cumplitei vești, slăbește fără motiv sau se îngrașă, pare agitat și nu-și găsește locul, suferă de tulburări ale somnului, se simte neputincios și abandonat, poate avea chiar gânduri negre de sinucidere. Unele dintre aceste simptome sunt firești atunci când un pacient este sub tratament, dar dacă 5 sau mai multe dintre ele se întâmplă zi de zi pentru 2 săptămâni sau mai mult, atunci poate fi depresie și este nevoie de ajutorul unui profesionist. Sunt mult feluri în care depresia poate fi tratată – cu medicație, cu consiliere, cu o combinație a celor două. Așa că încurajați-l pe cel afectat să vorbească mereu cu medicul despre efectele adverse ale tratamentelor, să facă mișcare, să nu renunțe la activitățile pe care le iubea, reamintiți-i că este în regulă să simtă tot ceea ce simte, dar că poate și trebuie să ceară ajutor inclusiv pentru depresie.

Teama și anxietatea pot apărea de multe ori atât în perioada de tratament, cât și în cea de recuperarea. Frica de chimioterapie, frica de consultațiile în care află noi rezultate, frica de noi investigații, cu toate se poate confrunta la un moment dat pacientul de cancer. Este normal să-ți fie teamă atunci când ești bolnav. Anxietatea și frica au câteva semne clare – expresii faciale anxioase, grijia necontrolată, putere de concentrare diminuată, tensiuni musculare, tremurături, iritabilitate. Este extrem de important ca pacientul să nu se închidă în el și să discute cu cineva despre toate sentimentele care îl răscolesc. Trebuie să primească sprijin – nu să audă că nu trebuie să simtă asta sau că nu e important ce trăiește. Meditația, rugăciunile, alte tipuri de sprijin spiritual, exercițiile de respirație, ședințele de psihoterapie, precum și pastilele împotriva anxietății pot ajuta.

 

sursa foto: ©Shutterstock

Leave a Comment