chimioterapia

Chimioterapia

Simpla pomenire a acestui termen sperie, dar dacă înțelegem ce este și cum anume funcționează chimioterapia și cum exact ne poate ajuta, teama nu mai are cum să fie atât de mare.

Chimioterapia presupune utilizarea unor medicamente puternice pentru tratarea cancerului. Există peste 100 de astfel de medicamente folosite în chimioterapie în zilele noastre, iar prima utilizare de acest fel avea loc în 1950. Doctorii spun despre chimioterapie că poate împiedica răspândirea celulelor canceroase, poate încetini dezvoltarea tumorilor, distruge acele celule care au apucat să ajungă și la alte organe sau în alte zone și chiar vindecă maladia.

Spre deosebire de radioterapie, care este folosită când o singură zonă este afectată de cancer, chimioterapia intră în rol în special când celulele anormale s-au extins. Cel mai adesea, medicamentele incluse în chimioterapie pot fi luate sub formă de pastile sau sub formă lichidă, chiar acasă, pot fi administrate sub formă de injecții sau pot fi introduse direct în sânge printr-un cateter montat într-o venă. De obicei, se fac cicluri de tratament – pentru ca organismul să primească un răgaz și să poată reface celulele sănătoase care au fost distruse în același timp cu cele canceroase.

Din nou, lista cu întrebări importante trebuie bifată: care este scopul chimioterapiei în cazul meu, cum vom ști dacă funcționează chimioterapia, există și alte opțiuni de tratament, dacă nu va da rezultate chimioterapia, ce alte variante am, cât timp va trebui să urmez chimioterapia și cât de des, la ce efecte adverse trebuie să mă aștept, voi mai avea nevoie și de operație sau de radioterapie, voi putea să-mi văd de viață ca și până acum sau nu voi mai putea să-mi fac activitățile de zi cu zi?

Efecte adverse

Medicamentele pe care se bazează chimioterapia sunt extrem de puternice. Atât de puternice încât pot distruge orice celulă care se dezvoltă rapid, chiar dacă nu este o celulă canceroasă. Așadar, anumite celule normale și sănătoase pot fi afectate de chimioterapie. Așa se și nasc efectele adverse. Unii pacienți pot să nu experimenteze niciun efect advers, sau pot avea doar unele extrem de mici. Depinde de fiecare organism. Tratamentul poate fi însă adaptat în funcție de aceste urmări – doza poate fi mărită sau scăzută, sau perioadele dintre ciclurile de tratament pot fi modificate. Ceea ce trebuie să țineți minte – și medicii insistă pe asta – efectele benefice ale chimioterapie le depășesc pe cele adverse, așa că, literalmente, tot răul este spre un mare bine.

La ce efecte adverse puteți să vă așteptați?

  • Greață și vomă
  • Pierderea părului (nu toate medicamentele au acest efect advers, unele doar subțiază firele de păr)
  • Modificări în măduva osoasă (locul unde sunt fabricate toate celulele sângelui este afectat de chimioterapie și astfel pot apărea niveluri scăzute ale globulelor roșii – cele care cară oxigenul de la plămâni în alte părți ale corpului, globulelor albe – cele care luptă cu infecțiile și ale trombocitelor – cele care formează cheagurile de sânge care împiedică sângerarea când ne tăiem sau ne lovim)
  • Modificări la nivelul pielii sau al cavității bucale
  • Modificări ale libidoului
  • Probleme de fertilitate (un efect care, în unele cazuri, poate să nu dispară după încheierea tratamentului, deci se impune o discuție detaliată cu medicul)
  • Probleme de memorie
  • Schimbări la nivel emoțional

Cum știi că funcționează?

Chiar dacă nu a descoperit deocamdată leacul pentru cancer, medicina nu bate pasul pe loc ci face progrese importante pentru cei diagnosticați cu această maladie. Acesta este un domeniu în care cercetarea face pași nebănuiți în fiecare zi. Este domeniul în care descoperirea de ieri, mâine este depășită. De aceea trebuie să fiți mereu informați, informația are o putere extarordinară în managementul acestei boli pe termen lung.

În acest moment, există disponibile teste care ne pot spune dacă medicamentele recomandate de medic în cadrul schemelor de chimioterapie sunt sau nu cele potrivite, înainte de a fi administrate pacientului. Puteți afla înainte dacă beneficiul depășește efectul advers, dacă medicamentul este eficient și are capacitatea de a „ucide” celulele tumorale înainte de a fi administrat și înainte de instalarea efectelor adverse. Un astfel de test este Maintrac, un produs german, disponibil și în România prin Torus Pharma, un test care monitorizează celulele tumorale din sânge și în funcție de evoluția lor poata indica succesul sau eșecul chimioterapiei. Dar acest test face mai mult decât să spună că medicamentele pe care le primim sunt cele potrivite sau nu – prin utilizarea unor doze standard de medicamente în laborator, specialiștii pot spune cu ce trebuie înlocuită medicația actuală dacă nu vine cu rezultatele sperate.

Puteți afla mai multe despre testul Maintrac pe www.testulmaintrac.ro

După chimioterapie

Așa cum vă îndemnam și la secțiunea radioterapie, și după chimioterapie trebuie să vă asigurați că știți care sunt pașii următori și că nu îi ratați. Trebuie să aflați totul despre următoarele consultații și investigații, despre riscul de recidivă, despre o eventuală dietă specială sau despre ce simptome ar trebui să vă trimită rapid înapoi la cabinet.

sursa foto: Shutterstock

Leave a Comment