human body cancer

Ce este cancerul?

Îl privim ca pe unul dintre cele mai cumplite diagnostice pe care le putem primi din partea unui medic și ne întrebăm an de an când îi vor descoperi leacul. Cancerul apare atunci când buna funcționare a celulelor din organismul nostru este tulburată.

Organismul uman este făcut din miliarde de celule vii – celulele normale se dezvoltă, se divid în noi celule și mor. În primii ani de viață diviziunea celulară este mai accelerată tocmai ca noi să putem crește, iar în anii de adult celulele se divid doar ca să le înlocuiască pe cele care mor sau ca să repare anumite zone rănite.

Când ajungem să vorbim despre cancer, înseamnă că celulele din corpul nostru nu mai respectă acest ciclu firesc și anumite celule considerate anormale încep să se înmulțească fără control într-o parte a corpului. Spre deosebire de celulele sănătoase, normale, acestea nu mor, ci continuă să crească și formează noi și noi celule modificate. Un alt lucru pe care celulele canceroase îl pot face, iar cele sănătoase nu: invadează alte țesuturi și se dezvoltă acolo. Când celulele canceroase se extind, vorbim despre metastază.

Cum se formează celulele canceroase? Prin afectarea ADN-ului, cel pe care îl găsim în fiecare celulă și cel care îi dictează practic acțiunile. Când o celulă normală suferă modificări la nivelul ADN-ului fie le repară rapid, fie moare. În cazul celulelor canceroase, modificările persistă, celula nu moare așa cum ar trebui, ba din contră se înmulțește cu noi și noi celule de care corpul nu are nevoie și care au același ADN afectat.

Cum apare prima celulă cu ADN modificat? Putem moșteni acest ADN de la părinți, dar poate apărea și din anumite erori care se produc în procesul de reproducere celulară. Despre cauzele apariției celulelor canceroase vorbim pe larg AICI (link către secțiune cauze cancer)

Tumora nu înseamnă automat cancer – Tumorile sunt mase de țesut nou format care se dezvoltă într-un organism prin înmulțirea exagerată, patologică a unor celule, dar nu toate ajung să primească diagnosticul de cancer. Pot fi benigne – pot crește, pot apăsa pe alte organe sau țesuturi, dar nu le pot invada, așa cum face cancerul, celulele modificate nu se extind în alte organe, nu pot face asta. În cazul tumorilor maligne discutăm despre cancer.

sursa foto ©Shutterstock

Leave a Comment